Kalibrasyon neden gereklidir?
Temelde bunun nedeni spektrometrenin mutlak ölçümler yerine göreli ölçümler almasıdır. Cihazınızın dedektörleri, numune yüzeyindeki plazmadan gelen ışık yoğunluklarını ölçer. Yazılım daha sonra bu spektral çizgilerin yoğunluklarını bilinen temel konsantrasyonlarla karşılaştırır ve kullanıcıya yararlı bir konsantrasyon bilgisi verir. Bu nedenle, spektrometrelerin performanslarını arttırmak için ilk kalibrasyon gereklidir.
Düzenli aralıklarla rekalibrasyon yapılmalıdır. Spektrometre kalibrasyonunun belirli periyotlarla yapılmaması önerilmemektedir. Bunun nedeni, optik emisyon spektrometrelerinin yakarak analiz yapmalarından dolayı ölçüm ve çevre parametrelerinde değişliklere neden olmalarıdır. Değişen parametreleri spektrometrelere öğretmek için rekalibrasyon işleminin belirli periyotlarla yapılması önerilmektedir. Rekalibrasyon işleminin uzun bir süre yapılmadığı durumda, analiz sonuçlarında sapmalar oluşabilmektedir. Analiz sonuçlarında sapmaların önüne geçmek için düzenli rekalibrasyon yeterli olmaktadır. Özellikle çok düşük seviyelerdeki elementlerin tespitlerinde daha hassas sonuçlar elde edilmek için rekalibrasyon işlemleri atlanmamalıdır.
Rekalibrasyon ne zaman yapılmalıdır?
Cihazınızı yeniden kalibre etmeniz gerekip gerekmediğini belirlemenin en güvenilir yöntemi, kontrol numunelerinin analizini gerçekleştirmektedir. Bunlar, spektrometrenin doğru sonuçları verdiğini kontrol etmek için kullandığınız değerleri bilinen numunelerdir. Yüzeyleri yeni hazırlanmış kontrol numuneleri analiz edilmelidir. Analiz sonuçlarının ortalama ve standart sapma değerleri not edilmelidir. Kontrol numunelerinin, üretimde rutin olarak analiz edeceğiniz malzemeye bileşim açısından benzer olması önemlidir.
Hala Analiz Sonuçlarında Sapmalar Mı Görüyorsunuz?
Bazen, çok sayıda kontrol numunesini düzenli olarak analiz etmenize rağmen, yine de doğrulukta sapmalar görebilirsiniz. Bu, matris alaşımdan sapan farklı tipte alaşımlarla çalışırken veya sertifikalı numunenin yapısının sizlerin çalıştığı numunelerin yapısıyla eşleşmediğinde gerçekleşir. Bu durumda, bir farklı bir kalibrasyon yöntemiyle çalışılabilmektedir. Bu yol analiz sonuçlarınızın doğruluğunu artırmanıza yardımcı olacaktır: Tip Kalibrasyonu!
Tip kalibrasyonu yalnızca, bileşimi kullandığınız numunelerin bileşimine benzer olan bilinmeyen malzemeler için geçerlidir. Farklı malzemeler için sonuçlarınızdaki sapmaları düzeltmek için asla bu yöntemi kullanmayın.
Tip kalibrasyonunun temel kalibrasyona ve rekalibrasyona bir alternatif olmadığına da dikkat etmek önemlidir. Standart bir kalibrasyon gibi, tip kalibrasyonu da referans malzemeleri veya değerlerine bilinen güvenilir numuneleri kullanmaya dayanır. Bununla birlikte, bu durumda referans materyal, kompozisyon açısından ölçtüğünüz numuneye çok yakın olmalıdır ve ortaya çıkan tip kalibrasyonu yalnızca bu numune bileşimleri için doğru olacaktır. Ölçmeniz gereken her farklı alaşım veya bileşim için farklı tip kalibrasyon numunesi belirlemeniz önerilmektedir.
Yazının orjinali: https://hha.hitachi-hightech.com/en/blogs-events/blogs/2021/02/01/oes-calibration-non-ferrous-melt-control/