Otomotiv endüstrisi, üretimini yaptığı parçaların kaliteleri için hassas davranmaktadırlar. Hatta havacılık sektöründen sonra bu hassasiyette ikinci sırada yer alabilmektedir. Güvenlik çok büyük bir konudur ve birçok parçanın çarpma anında enerjiyi emmesi gerekir. Diğer bileşenlerin yapısal olarak güçlü olması gerekir. Bu nedenle en önemli nokta güçlü parçaların üretilmesidir. Gelen denetimin ve metal analizi için spektrometrelerin kullanılmasının rolü, özellikle tedarik zinciri boyunca yeni malzemeler piyasaya sürüldükçe giderek daha önemli hale geliyor.
Alüminyum ve magnezyum alaşımları, hafif olmaları, nispeten düşük ekonomik olmaları ve gerekli özelliklerin çoğunu karşılamaları nedeniyle son zamanlarda otomotiv endüstrisinde kullanımlarında artışlar gözlemlenmiştir. Motor bileşenleri, dişli kutusu ve yapısal parçalar dahil olmak üzere karmaşık şekillerde oluşturulabilirler. Mevcut ortamda bile, daha hafif metallere olan ihtiyacı yönlendiren mevzuat burada kalacaktır ve bu daha hafif metallerin gelişimi, dünya çapında ekonomilere kadar yakın gelecekte muhtemelen daha yavaş bir hızda olsa da devam edecektir.
Alüminyum, Sektörde Popülaritesine Devam Ediyor!
Çeliğin ağırlığının yaklaşık üçte birine ulaşan alüminyumun kullanımı, otomobillerde son yıllarda hızla arttı. Bu eğilim bir süre daha devam edecek: 2022 yılına kadar ortalama bir arabanın, daha ağır parçaların yerini alan neredeyse 100 kg alüminyum içermesi bekleniyor. Bu, otomotiv endüstrisinin 2025 yılına kadar tüm alüminyum tüketiminin dörtte birini, yani 30 milyon tonu oluşturacağı anlamına geliyor.
Magnezyum Kullanımında da Artış!
Magnezyum alaşımları, alüminyum alaşımlarından bile daha hafiftir (Birim başına% 36 daha hafiftir). Aynı zamanda tüm yapısal metaller arasında en yüksek mukavemet / ağırlık oranına sahiptir. Şu anda, tüm magnezyumun yarısından fazlası alüminyum alaşımlarında kullanılıyor. Dökme Mg-Al alaşımları, şanzıman ve debriyaj muhafazalarının yanı sıra direksiyon tekerlekleri ve destek braketleri dahil olmak üzere birçok parça için kullanılır.
Ancak, magnezyumun birkaç dezavantajı vardır. Kırılgandır ve alüminyumun sürünme direncine sahip değildir. Ancak, dünya çapındaki araştırmalar bunun üzerinde çalışmaktadır. Avustralya, Melbourne’daki Monash Üniversitesi’ndeki bir ekip, magnezyumun mikro yapısını daha az kırılgan hale getirmek için bir süreç yarattı. Bu, saf magnezyumun kırılmadan oda sıcaklığında herhangi bir şekilde oluşturulabileceği ve sıkıştırılabileceği anlamına gelir. ABD Enerji Bakanlığı’ndaki bir başka ekip, magnezyumun enerji emilimini ve sünekliğini iyileştiren ve daha geniş bir araba parçası yelpazesi için daha uygun hale getiren bir süreç geliştirdi.
Çelik, Geri Dönüş Yapmaya Hazırlanıyor!
Çelik üreticilerinin boşta beklediklerini, endüstrilerinin zayıflamasını izlediklerini düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Çelik, güvenilir, bol miktarda bulunan, tanınmış bir malzemedir ve çelik üreticileri, alüminyum ve magnezyuma kaybedilen pazar payının bir kısmını geri kazanmak için çok çalışıyorlar.
Çelik üreticileri, daha güçlü, daha ucuz ve neredeyse alüminyum kadar hafif olan süper hafif çelik geliştirmek için çalışmaktadırlar. Ve 2021’de piyasaya çıkması beklenen yeni ürünlerle, bu amaca ulaşmak üzereler. Daha dayanıklı ve daha düşük maliyetin cazibesine direnmek zor olacak, bu nedenle büyüyen alüminyum ve magnezyum pazarına dayalı tahminler, çelik alaşımlarındaki bu çalışmaların başarıya ulaşmasıyla yanılgıya düşebilir.
Yeni Nesil Spektrometre Hitachi OE750!
Yeni alaşımların geliştirilmesinde – ve mevcut kaynakların titiz spesifikasyonlarının karşılanmasında – eriyiği ppm seviyelerine kadar analiz etmek çok önemlidir. Hitachi High-Tech’in metal tanımlama için yeni nesil optik emisyon spektrometresi, bu sınıftaki bir metal analiz spektrometresinde daha önce hiç görülmemiş bir analiz düzeyi sunar.
OE750, en düşük dedeksiyon sınırlarında tüm metalleri kapsar ve çok daha pahalı cihazların performansını sunar. Denetimlerde ana ve iz elementlerin doğrulama ve kontrollerinde çeliklerde ASTM E415 ve E1086 gibi bir dizi standardı karşılamaktadır.
Yazının orjinali: https://hha.hitachi-hightech.com/en/blogs-events/blogs/2020/07/13/the-rise-of-lighter-weight-metals-in-the-automotive-industry/