Kuyumcular gibi altını satın alan ve geri dönüştüren işletmelerin geçim kaynağı, kısmen sahte altını belirleyebilmelerine ve altın takıların doğru ayarı belirleyebilmelerine bağlıdır. Artan altın fiyatları nedeniyle, bileşimde küçücük bir farkı bile tespit edememek pahalı bir hata olabilir. Altın kaplama ile kaplamasız altın ürünler arasındaki farkın tespit edilememesi sahtekârların daha usta hale gelmesiyle daha da zor olmaya başlamıştır.
Altın kaplama, mücevherin altın dışı bir alaşım üzerine altın ile kaplanmasına denmektedir. Altın kaplama en yaygın tanımlayıcı işaretler HGE (Elektroliz) ve RGP’dir (Haddelenmiş Altın Kaplama), ancak tüm altın kaplama takılarda böyle bir damga yoktur. Yüksek kaliteli altın kaplama, yalnızca yüzey katmanını test eden nitrik asit çizik testini geçecek kadar kalın olabilir. Parçanın daha derin bir kesimi, içeriği hakkında daha fazla bilgi verebilir, ancak aynı zamanda parçaya zarar verebilir.
Diğer bir doğrulama yöntemi, söz konusu mücevherleri bilinen bir altın parçasına karşı tartmayı veya parçayı suya batırmayı ve hacim değişimini ölçmeyi içerir. Altın takılar, aşınmış alanların altında farklı renkleri kontrol etmek için bir büyüteç ile incelenebilir. Gerçek altın manyetik olmadığından birçok kuyumcu da güçlü bir mıknatısla test yapar.
Mağazalarına gelen altını en az birkaç yöntem kullanarak doğrulamayı başaramayan kuyumcular, bu testlerden nasıl geçileceğini bilen, giderek daha sofistike olan sahtecilerin kurbanı olacaklar. Son haberler, altını taklit eden manyetik olmayan metallerle yapılan mücevherleri, tamamen altın gibi görünecek kadar yeterli altınla kaplanmış sahte ürünleri, altın kaplama veya 14K veya 18K damgalı sahte bakır ürünleri içeren dolandırıcılıkları anlatmaktadır.
Bir kuyumcu sahibi “Sahte ürünler gün geçtikçe daha profesyonelce üretilmeye başlanıyor” diyor. “Mıknatıs testini, ağırlık testini geçiyorlar. Günümüzde altının, parçayı mahvetmek anlamına gelse bile, çizik testi veya metali kesme dahil olmak üzere çeşitli şekillerde test edilmesi gerekiyor. Maalesef müşterilerimin çoğu mücevherlerini geri almayı düşünüyor ve zarar görmesini istemiyor. “
Altın ve diğer değerli metallerin bileşiminden kesinlikle emin olmak için, birçok işletme şimdi X-ışını floresan (XRF) teknolojisine yöneliyor. XRF analiz cihazları, tüm değerli metallerin saflığını ve bileşimini test etmek için hızlı, doğru ve en önemlisi tahribatsız bir yöntem sağlar. XRF, bir üründeki tüm elementlerin ayar ağırlığını ve yüzdelerini hızlı bir şekilde vermektedir – standart dışı, düşük ayar ve hatta asit testinin ayırt edemediği gelişmiş sahte malzemeleri kolayca tanımlar. Dahası, bazı XRF analiz cihazları, tespit edilmeden işletmenizin karlılığını olumsuz yönde etkileyebilecek altın kaplamalı ürünleri tanımlayabilen teknolojiye sahiptir. Bu işlevsellik sadece sizin çıkarlarınızı korumakla kalmaz, müşterilerinizin mücevherlerindeki altının tam yüzdesini görmelerine de olanak sağlar.
XRF analizi, altın kaplama belirlemek için geleneksel testlerle birlikte çalışabilir. XRF analiz cihazıyla bir parça üzerinde dört veya beş farklı alanda alınan okumalar farklı sonuçlar gösterdiğinde, bu parçanın kaplandığının ve daha fazla testin gerekli olduğunun bir göstergesi olabilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında malzemenin eğelenmesi veya delinmesi gerekebilir.
Yazının orjinali: https://www.thermofisher.com/blog/metals/buyer-and-seller-beware-fake-gold-hitting-pawn-shops-and-jewelry-stores-2/?icid=CAD_blog_metals_2020Dec